Gierzwaluwen – een passende oplossing

In Numansdorp, een dorp in de buurt van Rotterdam ontving Grofalex een aanvraag voor het doen van een onderzoek voor het vernieuwen van een dak. Er waren gierzwaluwen gesignaleerd. Onderzoek wees uit dat hier een ontheffing voor aangevraagd moest worden.

Helaas liep dat toch anders dan gedacht.

Storm

In februari van 2022 raasde er een storm over het land en een deel van het dak van deze klant was weggewaaid. Grofalex werd ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de renovatie van het dak eerder uitgevoerd kon worden, waarbij de sloopwerkzaamheden zo snel mogelijk van start moest gaan.

Na contact en overleg met de omgevingsdienst kon de particulier aan de slag met het renoveren van het dak, voordat de ontheffing binnen was. Alleen, werden er tijdens de werkzaamheden dertig oude nesten gevonden van deze gierzwaluwen, verspreid over het dak.

Protocol en oplossing

Volgens protocol en wetgeving betekent dit dat er per nest, vijf vervangende nesten moeten worden gerealiseerd. Die rekensom is snel gemaakt: dat zou betekenen dat er 150 nieuwe nesten (gelegenheden) moesten komen. Dat was absoluut niet haalbaar vanwege de oppervlakte en de ruimte van het pand.  

Waar de omgevingsdienst eerst nog tegenstribbelde kon Grofalex ervoor zorgen dat er een redelijk en eerlijk plan kon worden gemaakt om deze gierzwaluwen een mooie plek te geven. De oplossing? Dertig nestplaatsen werden teruggezet door speciale dakpannen en kasten voor de gierzwaluwen. De opdrachtgever blij, gezien de lage kosten. De omgevingsdienst blij, gezien het alternatief. De natuur blij, want keuze zat onder dat dak.  

Contact

Heeft u een vraag, advies nodig of wilt u een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Vul zo volledig mogelijk al uw gegevens in, dan nemen wij spoedig contact met u op. Wij gebruiken uw gegevens uitsluitend (volgens AVG-norm) om contact met u op te nemen.

Koningin Emmaweg 94 | 3991 BL Houten

Wij zijn actief door heel Nederland

Nieuw veld

Nieuw veld