Spouwmuurisolatie | vleermuizen

Het isoleren van spouwmuren is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen in uw woning.
Echter, er komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Het is niet alleen een kwestie van isolatiemateriaal aanbrengen. Er zijn specifieke problemen en overwegingen waar u rekening mee moet houden. Mogelijk zitten er beschermde diersoorten (vleermuizen) in de spouwmuur.

Het is altijd uw eigen verantwoordelijkheid om de aanwezigheid van vleermuizen vooraf vast te stellen.

We leggen graag alles uit over deze problematiek en wat u eraan kunt doen.

problematiek-rondom-het-isoleren-van-spouwmuren

Beschermde diersoorten

Vleermuizen zijn niet enkel fascinerende nachtdieren; ze zijn ook frequente bezoekers van onze spouwmuren. Vooral in de winter kan de warmte tussen de muren hen lokken voor beschutting. En hoewel ze geen schade aanrichten aan de spouw, kan hun aanwezigheid het isolatieproces bemoeilijken.

Beschermde dieren en/of planten mogen nooit zomaar worden verstoord. In Nederland is dit vastgelegd in de Omgevingswet.

Sinds 1973 zijn vleermuizen al wettelijk beschermd. Dit betekent dat voordat je begint met spouwmuurisolatie, u verplicht bent te controleren op hun aanwezigheid. Mochten ze er zijn, dan is direct isoleren niet toegestaan. In plaats daarvan moet u zorgen voor een alternatieve woonplek in de vorm van vleermuiskasten.

Hoe weet u of er vleermuizen in de spouwmuur zitten?

Vleermuizen laten zich vaak opmerken door hun kenmerkende piepende geluiden, vergelijkbaar met die van muizen. Verder kunt u hun aanwezigheid ook detecteren door de typische vleermuizenpoep, die vaak te vinden is in de buurt van je woning. Dit lijkt op muizenstrontjes maar bestaat vooral uit insectenresten. Een zomeravond kan ook onthullend zijn. Rond zonsondergang kunt u ze vaak zien vliegen. Uiteraard is het verstandig om een expert in te zetten. Een expert helpt u verder door het doen van een grondig onderzoek. Bij Grofalex helpen wij u graag verder.

Grofalex - vrouw met pen en papier

Wat te doen bij vleermuizen?

Weet u zeker dat er vleermuizen in je spouwmuur zitten? Dan zit er maar een ding op:

Schakel een expert in!

U heeft de deskundigheid nodig van een ecologisch adviesbureau. Een expert weet precies welke vervolgstappen er moeten worden gezet om de vleermuizen op een diervriendelijke manier te verplaatsen naar een nieuwe verblijfplek.

Zijn er geen vleermuizen aangetroffen? Dan zult u dat ook snel te weten komen. Dan kunt u al snel weer verder gaan met het isoleren van de spouwmuren.

Kunt u bij de gemeente terecht voor hulp?

Sommige gemeenten zijn al bezig met het opzetten van plannen waarbij ecologen de aanwezigheid van beschermde dieren in de hele gemeente in kaart brengen. Zodra dit onderzoek is voltooid, kunnen de dieren op een diervriendelijke manier worden verplaatst uit de spouwmuren. Pas daarna krijgt een gemeente ontheffing en kunnen huizenbezitters hun spouwmuren isoleren. Het opstellen en uitvoeren van zo’n plan kost circa twee jaar.

Grofalex biedt zowel gemeenten als huizenbezitters hulp bij het onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde dieren.

Wat kost een Quickscan Flora en Fauna?

Het laten uitvoeren van een quickscan flora en fauna kan al vanaf € 999,-.
Elke locatie en ieder project is weer anders. U kunt het beste even contact met ons opnemen, zodat wij u snel een goed advies en een offerte op maat kunnen geven.

Het laten doen van een quickscan flora en fauna  is zeker geen formaliteit. De conclusies kunnen belangrijke gevolgen hebben voor uw project. De aanwezigheid van flora en fauna kan belangrijke gevolgen hebben voor uw project en deze zelfs stil laten leggen. Grofalex voorziet u graag van goed advies en kan u bij alle aspecten van ecologisch onderzoek volledig ontzorgen.

Vraag een Quickscan Wet Natuurbescherming aan

Snelle inventarisatie van beschermde dieren en planten op uw projectlocatie? Bel of app Grofalex 06 2180 7063 of mail naar info@grofalex.nl

GROFALEX, dé groene oplossing voor

bouw- en boomprojecten

{

Ad is praktisch ingesteld. We houden van korte lijntjes! Je ziet dat hij liefde heeft voor zijn vak en materie. Het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om onderzoek te doen, maar Ad doet het met enthousiasme.

Wim de Gruijter, directeur Bouwbedrijf De Waal Utrecht B.V.

{

Zijn specialisme is flora en fauna, maar ook voor bos- en boomonderhoud schakel ik hem in. Ad is pragmatisch ingesteld. Als we met een deadline zitten of een project dreigt te stagneren, dan ondersteunt hij ons.

Jean Dorresteijn voor Jos Scholman BV

{

Ad Huiding reageerde snel en correct op mijn vraag naar een ecologisch rapport. Ik had meteen een goed gevoel. Ad is adequaat, ziet geen problemen, maar denkt in oplossingen.

Roel Bakker

Veelgestelde vragen

problematiek-met-het-isoleren-van-spouwmuren

Waarom is het belangrijk om te onderzoeken of er vleermuizen in mijn spouwmuren zitten voordat ik isoleer?

Vleermuizen zijn beschermde diersoorten, en ze kunnen in spouwmuren wonen. Als u de spouwmuur isoleert zonder onderzoek, kunnen deze dieren ingesloten raken en sterven. Door een voorafgaand onderzoek te doen, beschermt u deze diersoorten en voldoet u ook aan wettelijke verplichtingen.

Is het wettelijk verplicht om een ecologisch onderzoek uit te voeren voordat ik mijn spouwmuur isoleer?

Ja, als er een kans is dat er beschermde diersoorten in de spouwmuur leven, is zo’n onderzoek verplicht.

Waarom zijn vleermuizen beschermd?

Vleermuizen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem, bijvoorbeeld bij de bestrijding van insecten. Sinds 1973 zijn de vleermuizen al wettelijk beschermd.

Hoe kan ik zeker weten dat er geen beschermde dieren in mijn spouwmuur leven?

Het antwoord is kort maar krachtig: alleen door een grondig ecologisch onderzoek uit te voeren.

Wat is de 'Vleermuizenuitspraak'?

De “Vleermuizenuitspraak” verwijst naar de uitspraak van de Raad van State waarbij is bepaald dat er een ecologisch onderzoek moet plaatsvinden voordat spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd. Dit heeft gevolgen voor de snelheid waarmee isolatieprojecten kunnen worden uitgevoerd.

Kan de gemeente iets voor mij betekenen?

Ja, sommige gemeenten werken aan een plan waarbij ecologen voor de hele gemeente in kaart brengen waar de beschermde dieren zitten. Als dit eenmaal is gedaan, kunnen bewoners sneller een ontheffing krijgen voor isolatie.

Contact

Heeft u een vraag, advies nodig of wilt u een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Vul zo volledig mogelijk al uw gegevens in, dan nemen wij spoedig contact met u op. Wij gebruiken uw gegevens uitsluitend (volgens AVG-norm) om contact met u op te nemen.

Koningin Emmaweg 94 | 3991 BL Houten

Wij zijn actief door heel Nederland

Nieuw veld

Nieuw veld